هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
متاسفانه محتوایی پیدا نشد
امنیت ساختمان یکی از مهمترین و عمده ترین مشکلات مهندسین سازه هست. از آنجایی که ایران نیز یکی از کشورهای زلزله خیز است، ایمنی سازه ها و ساختمان ها باید یکی از اولویت های اصلی هر مهندسی باشد. روش ها و راه های مختلفی برای محافظت از ساختمان ها در برابر تنش ها، فشارهای جانبی و زلزله استفاده شده است که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. این روش ها شامل استفاده از دیوارهای سفت کننده، قاب های خمشی و یا استفاده از عناصر مهار بندی در داخل قاب ها می باشد. در این مقاله به معرفی و بررسی انواع جداساز لرزه ای می پردازیم. اجاره جک ساختمانی
استفاده از میراگر لرزهای در مقاومسازی سازه ها برای ایجاد استحکام و مقاومت در برابر زلزله یکی از روش هایی است که اخیراً در صنعت ساختمان سازی بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. جداساز لرزه ای سازه هایی هستند که ساختمان ها را در برابر نیروهای مخرب زلزله و در مناطق کنار خطوط راهآهن از نیروهای حرکت قطار سریع محافظت می کنند. اجاره جک و قالب بتن
یکی از مزایای استفاده از جداساز لرزه ای این است که سیستم تا حد زیادی از انتقال بارها و فشارهای ناشی از حرکات افقی زمین به ساختمان و سازه جلوگیری می کند. از طرفی استفاده از جداساز لرزه ای باعث انحراف فرکانس اصلی ساختمان از فرکانس زلزله می شود. مزیت دیگر استفاده از جداساز لرزه ای این است که محتویات و اجزای داخلی ساختمان نیز از خطرات احتمالی محافظت می شود.
جداساز لرزه ای چیست ؟
جداساز لرزه ای انواع مختلفی دارد که هر کدام ویژگی ها و کاربرد خاص خود را دارند. نمونه هایی از انواع آن را در زیر مشاهده می کنید:
جداساز های لرزه ای الاستومری
در سال ۱۹۷۹، نشیمن های لاستیکی طبیعی برای اولین بار در یک مدرسه شهری یوگسلاوی برای محافظت از ساختمان در برابر لرزش استفاده شد. این نوع جداساز از لاستیک استفاده می کند که میرایی خاصی ندارد. با اعمال روش جداساز لرزه ای الاستومری می توان حرکت افقی زمین را به نوعی حرکت گهواره ای تبدیل کرد. در دو طرف نشیمنگاه این نوع جداساز لرزه ای بلوک هایی از شیشه اسفنجی برای محافظت ساختمان در برابر زلزله های با شدت کم، فشار و بارگذاری ترافیک در ساختمان و فشار باد وجود دارد.
در این نوع جداساز لرزه ای از موادی مانند پودر گرافیت، ماسه، دلرین (پلیمر ترموپلاستیک)، ورق های وینیل و … برای تقویت اثر جداساز در زلزله استفاده می شود. استفاده از جداساز لرزه ای اصطکاکی خالص در زیر ستون های آجری و یا دیوارهای باربر، بیشتر در ساخت ساختمان های سنتی کاربرد دارد.
جداساز لرزه ای لاستیکی طبیعی (با قدرت میرایی بالا)
جداساز لرزه ای لاستیکی طبیعی (با قدرت میرایی بالا) نیز نوعی جداساز لرزه ای است. در ساخت این جداساز لرزه ای از موادی مانند رزین، روغن، بلوک های بسیار کوچک زغال سنگ و مواردی از این دست استفاده می شود تا میرایی مورد نیاز حاصل شود.
جداساز لرزه ای لاستیکی طبیعی (با نیروی میرایی کم) از دو صفحه فولادی ضخیم در بالا و پایین تشکیل شده است تا از انبساط لاستیک به طرفین جلوگیری کند. در ساخت این نوع جداساز لرزه ای از چند ورق فولادی نازک نیز استفاده شده است. صفحات فولادی ضخیم تر نیز سختی عمودی را تا حد زیادی افزایش می دهند. نیاز به این نوع از جداساز های لرزه ای به یک میراگر و جداساز لرزه ای اضافی یکی از نقاط ضعف این جداساز می باشد.
این نوع جداساز لرزه ای در سال ۱۹۸۶ اختراع شد. سیستم جداساز لرزه ای اصطکاکی با حرکت رفت و برگشت (آونگ) دارای مفصلی است که لغزنده است و با یک سطح کروی تماس برقرار می کند. این قسمت با موادی با اصطکاک کم و روی دیگر آن با فولاد ضد زنگ پوشانده شده است و در شیاری قرار دارد که با ترکیبات اصطکاک کم نیز پوشیده شده است. در صورت وقوع زلزله و چنین فشارها و بارهایی، قسمت لغزنده در امتداد سطح کروی حرکت می کند و نیروی دافعه ایجاد می شود و اصطکاک ایجاد شده در اثر تماس قسمت لغزنده با سطح کروی، نیروهای تخریبی را کاهش می دهد. اجاره قالب بتن
جداساز لرزه ای اصطکاکی با حرکت رفت و برگشت (آونگی)
یکی از معایب جداساز لرزه ای با صفحات فولادی این است که وزن آنها به حدی است که گاهی به ۱۰۰۰ کیلوگرم می رسد. استفاده از الیاف نه تنها وزن جداساز لرزه ای را کاهش می دهد، بلکه باعث کاهش قیمت و صرفه جویی اقتصادی می شود. الیاف به کار رفته در این نوع جداساز الیاف پلیمری لرزه ای هستند که سختی و استحکام بالایی دارند.
نیوزلند اولین کشوری بود که جداساز لرزه ای دارای هسته سربی را اختراع کرد. این نوع، مشابه جداساز لرزه ای لاستیکی طبیعی (با میرایی کم)، دارای دو صفحه فولادی ضخیم با یک نشیمن لاستیکی لایه ای در بین آن است. اما تفاوت جداساز لرزه ای دارای هسته سربی با لاستیک طبیعی (با قدرت میرایی کم) در این است که این نوع هسته سربی دارای یک یا چند هسته سربی است که در اثر نیروهای زلزله که واکنش می دهند در سوراخ های خاصی قرار می گیرند و این نیروها را کاهش می دهند.
جداساز لرزه ای با پایه های اصطکاکی پشتی نوع دیگری از جداساز لرزه ای است که از هسته لاستیکی و لایه های لغزشی ساخته شده است. هسته مرکزی لاستیکی این نوع از جداساز هیچ بار عمودی را تحمل نمی کند، اما نیروهای برگشتی و رفت و برگشتی را فراهم می کند و لایه های لغزنده نیز مسئول کاهش ضریب اصطکاک هستند. میله های فولادی در داخل هسته لاستیکی قرار می گیرند تا توزیع جابجایی بین لایه های لغزش را بهبود بخشد.
مقاوم سازی ساختمان و ارتفاع آن بر روی سیستم جداساز لرزه ای مانع از انتقال بیشتر حرکات افقی زمین به ساختمان می شود.(تا ۸۰ درصد اثرات زلزله را کاهش می دهد) که منجر به کاهش شدید شتاب های کلاس و جابجایی بین طبقاتی می شود. این روش مستلزم نصب جداساز در یک طبقه ساختمان (ترجیحاً در سطح فونداسیون) است. هنگامی که جداساز نصب می شود، تغییر شکل لرزه ای جانبی در آن متمرکز می شود و تغییر شکل نسبی لایه های بالایی به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
در حال حاضر جداساز لرزه ای فناوری پیشرفته ای است که در بسیاری از کشورها برای کاهش آسیب های ناشی از زلزله های بزرگ به سازه ها استفاده می شود. روش های متداول ساخت و ساز می تواند باعث شتاب بسیار زیاد سقف ها در ساختمان های سخت و جابجایی های بین طبقه ای بزرگ در ساختمان های انعطاف پذیر شود. این دو عامل باعث ایجاد عدم اطمینان در مورد ایمنی عناصر سازه ای و محتوای آنها می شود.
همانطور که گفته شد، قرارگیری ساختمان در سیستم جداساز از انتقال حجم زیادی از حرکات افقی زمین به سازه جلوگیری می کند. این امر به میزان قابل توجهی از شتاب و حرکت افقی زمین بین طبقات می کاهد و در نتیجه از محتویات و اجزای ساختمان محافظت می کند. مزیت دیگر جداساز لرزه ای این است که دوره ارتعاش اصلی سازه را طولانی می کند و آن را به مناطقی با انرژی کمتر زلزله در طیف پاسخ منتقل می کند. در نتیجه، نیروهای واکنش به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
دسته بندی:
مقالاتاز جدیدترین اخبار، دانستنی ها، جشنواره ها و قیمت ها اطلاع پیدا کنید.
(در ساعات کاری)
دیدگاهتان را بنویسید